Kaasuputkista ja merikaapeleista

Merenalaisten Nordstream kaasuputkien räjäyttäminen on taas noussut pintaan viime päivinä. Tällä kertaa yllättäen arviot syyllisistä suuntautuvat Ukrainaan tai Ukrainaa lähellä oleviin ryhmiin. Nyt epäillään syyllisten liikkuneen puolalaisella purjeveneellä valtiollisten sukellusveneiden sijasta. Kenellä oli motiivi räjäyttää putket? Voiko purjeveneestä lähteä tuhoamaan kaasuputkia ja datakaapeleita? Toisaalla datakaapeleita on katkennut niin Taiwanin kuin Vietnaminkin vesillä viime kuussa.

Jo pitkään on keskusteltu globaalien tietoverkkojen haavoittuvuuksista, joista yksi tunnistettu kriittinen osa ovat merenalaiset datakaapelit. Periaatteellisissa kuvissa raakadata menee salamasymbolilla ”taikapilveen” ja jatkaa sieltä uuteen osoitteeseen toisella salamalla. Tosielämässä tieto siirtyy maa- ja merikaapeleilla konkreettisista serverifarmeista toisiin. Suomesta data on kulkenut pääosin joko maa- tai meriteitse Ruotsin kautta maailmalle.

Iskemällä kaasuputkien sijasta merenalaisiin datakaapeleihin saadaan aikaiseksi dramaattisia vaikutuksia eri valtioiden kansallisiin datapalveluihin. Valtioiden väliset kaapelit ovat tiedossa ja niiden tarkka sijainti on tiedusteltavissa. Itämeren kautta kulkeva suora C-Lion1 datakaapeli Keski-Eurooppaan kulkee julkisten tietojen mukaan joidenkin satojen metrien päässä Nord Stream kaasuputkesta. Liikennettä kulkee kaapelissa paljon Ruotsin ulottumattomissa.

Jos joku haluaisi häiritä Suomen verkkoyhteyksiä, on datakaapelin pääpiirteinen sijainti jo tiedossa. Maamme saisi sekaisin datakaapelin katkaisulla, koska suuri osa yhteiskunnasta mm yritysten ja viranomaisten sähköiset palvelut ovat verkkoyhteyksien varassa. Muita riskejä ovat verkon solmupisteiden tuhoaminen, digitaalinen häirintä ja sähköjärjestelmän vaurioittaminen.

Jos tilanne olisikin niin, että datakaapelien katkaisemiseen ei tarvita valtiollisia kykyjä pienoissukellusveneineen, vaan riittää että veneistä lähetetään sukeltajia syvyyksiin räjähdepanosten kanssa, on Suomen varauduttava tosissaan merenalaisten datakaapeleiden kapasiteetin varmistamiseen ja Suomen tietoliikenneyhteyksien turvaamiseen – jos niin ei ole jo tehty.