Venäjän harjoittama hybridisodankäynti ja hybridiuhat ovat olleet jo vuosia turvallisuuspolitiikan tutkijoiden ja harrastajien keskustelun aiheena. Välillä on tuntunut, että jokaisella on oma tulkintansa tästä epämääräisestä aiheesta. Enää ei tarvitse odotella konkretiaa, sillä olemme joutuneet havahtumaan kaasuputkivaurioihin, merikaapeleiden katkeamisiin ja rajanylittäjiin. Viimeistään nyt…
Suomi Natoon
Nato-Suomen arki alkaa! Kun Venäjän hyökkäyspäivän aamuna 24.2.2022 vastasin toimittajan kysymykseen, että Suomen pitäisi olla Naton jäsen, en voinut kuvitella, että hyvin nopeasti neljä viidestä suomalaisesta kannattaisi jäsenyyttä ja nyt vain reilua vuotta myöhemmin meistä on tulossa Naton jäsenmaa. Suomen…
Taloudellinen turvallisuus
Vaaliohjelmassani on kolme asiaa ylitse muiden: ulkoinen, sisäinen ja taloudellinen turvallisuus. Ne eivät ole vain luettelo asioita, vaan niissä on selvä keskinäisriippuvuus: taloudellinen turvallisuus mahdollistaa ulkoisen ja sisäisen turvallisuutemme. Tämän voi lukea myös toisinpäin – jos velkakierteeseen ajautunut julkinen taloutemme…
Turvallisuus, turvallisuus, turvallisuus
Elinkeinoelämän keskusliitto ry:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies oli tukemassa Jarmo Lindbergin vaalikampanjaa 21.3.2023 järjestetyssä aamiaisseminaarissa. Molempien puheenvuorojen tärkeimmät pointit on luettavissa tässä blogissa. Jarmo Lindberg puhui ulkoisen turvallisuuden ajankohtaisista teemoista ja Jyri Häkämies talouden ajankohtaisista asioista. Jarmo Lindberg: Ulkoinen turvallisuus Ulkoista…
Mitä EU:n puolustusulottuvuus on? Kokemuksia Brysselistä
Alkuviikolla käynee ilmi – ainakin osittain – mitä Kiina ajattelee Euroopassa käytävästä suursodasta. Tämä on kriittinen tarkastelu EU:n julkilausumista, suunnittelusta ja toimeenpanosta viiden vuoden kokemusteni perusteella EU:n sotilaskomiteassa. Olin ensimmäistä kertaa Kultaranta-keskusteluissa kesäkuussa 2014. YLE:n Maria Stenroos pyysi EU:n puolustusyhteistyöstä…
Itämeri – rauhan meri?
Itämeren ilmatilassa aika ei ole koskaan tullut pitkäksi. Yhdysvaltain ilmavoimien B-52-pommikone lensi lauantaina Suomenlahdella lännestä kohti Pietaria. Koneella oli transponderi eli tutkavastaaja päällä eli se näkyi lennonvarmistustutkissa. Kone kääntyi etelään kohti Baltiaa ennen Venäjälle kuuluvaa Suursaarta. Kylmän sodan aikana lensin…
Talvisodan päättymisen 83. vuosipäivä
Suomen talvisodan päättymisestä tulee tänään kulumaan 83. vuotta. Suomen kohtalo oli tuolloin veitsenterällä, mutta kansan yhtenäisyys ja uhrimielisyys sekä kansainvälinen poliittinen tilanne mahdollistavat sen, että Suomen itsenäisyys säilyi, mutta hinta tästä oli kova ja katkera. 25 000 kaatunutta ja 12…
Lentokoulutusohjelmien ja lentokonerakenteiden välisestä kohtalonyhteydestä
Julkaistu alunperin Twitterissä 11.3.2023 MiG-21bis ja Draken hävittäjien aikakaudella rakenteiden väsymistä ei seurattu. Ohjaajat kiskoivat kaarroissa kiihtyvyysmonikertoja eli G-voimia niin paljon kuin keho kesti, konetta ei seurattu. Varmaan sen sukupolven koneisiin olikin rakennettu epätarkoissa laskelmissa turvakertoimia. Me MiG-ohjaajat olimme sitä…
Kaasuputkista ja merikaapeleista
Merenalaisten Nordstream kaasuputkien räjäyttäminen on taas noussut pintaan viime päivinä. Tällä kertaa yllättäen arviot syyllisistä suuntautuvat Ukrainaan tai Ukrainaa lähellä oleviin ryhmiin. Nyt epäillään syyllisten liikkuneen puolalaisella purjeveneellä valtiollisten sukellusveneiden sijasta. Kenellä oli motiivi räjäyttää putket? Voiko purjeveneestä lähteä tuhoamaan…
Björn Wahlroos: Suomeen tarvitaan vaurastumisen tavoite
Eilen 8.2.2023 pidettiin Jarmo Lindbergin toinen vaaliseminaari, jossa pääsimme kuulemaan Björn Wahlroosin alustuksen Talouskasvun haasteet: sota, inflaatio ja punavihreä talouspolitiikka. Wahlroos ei yllättänyt – esitys oli intensiivinen ja Suomen talouskasvun perusteita kartoittava – ja vaurastumiseen kannustava. Puheenvuoronsa alussa Wahlroos hyväksyi…